Waarom krijg ik soms een foutmelding als ik een https site bezoek?

Iedere browser wordt geleverd met daarin een aantal „trusted certificate authorities”. Dit zijn digitale certificaten, die uitgegeven zijn door een zogeheten „CA” (Certificatie Authoriteit), dat is een instantie die ten doel heeft om digitale certificaten uit te geven. Nu zijn er veel meer CA's dan de CA's die in je browser aanwezig zijn! Als je tijdens het browsen terecht komt op een https site, met een certificaat dat is uitgegeven door een instantie die niet bekend is, dan zal de browser je daar d.m.v. een stevige foutmelding op proberen te wijzen.

CAcert.org is zo'n CA, waarvan het root-certificaat op dit moment nog niet in de browser wordt meegeleverd.

Deze wiki is er op gericht om je te helpen om beter om te gaan met een CAcert certificaat. 400px

Internet Explorer 8 foutmelding

PICTURE 02

Oudere Windows foutmelding

PICTURE 03

Opera foutmelding

PICTURE 04

Thunderbird foutmelding

Hoe kom ik van de foutmeldingen af als ik een https site bezoek

In het stappenplan (stap 1) wordt beschreven wat je moet doen om van de foutmeldingen af te komen die je te zien krijgt als je een https website bezoekt, waar gebruik wordt gemaakt van een door CAcert uitgegeven certificaat.

Omdat het CAcert root-certificaat op dit moment nog niet opgenomen is in de meeste webbrowsers, wordt er een veiligheids-melding gegeven als je zo'n site bezoekt. De melding zegt iets als 'ik vertrouw de uitgever nog niet, weet je zeker dat je naar deze site toe wilt?'.

Door (eenmalig) stap 1 te doorlopen vertel je aan je computer dat je deze uitgever vertrouwt. In de toekomst krijg je dan die vervelende foutmeldingen niet meer te zien, als je een site bezoekt die beveiligd is met een CAcert certificaat.